NAJNOVIJE VIJESTI AVIOKOMPANIJA

Najnoviji postovi

Galerija

Najnovija putovanja

Istanbul 2021

Istanbul 2021

Turska

WELLNESS PAKET "DOŽIVLJAJ", Hotel Kaj 4*, Marija Bistrica

WELLNESS PAKET "DOŽIVLJAJ", Hotel Kaj 4*, Marija Bistrica

Hrvatska

Varaždin i Međimurje

Varaždin i Međimurje

Hrvatska

Varaždin s degustacijom vina i bučinog ulja

Varaždin s degustacijom vina i bučinog ulja

Hrvatska


AIR FRANCE i KLM dominantni na hrvatskom tržištu

Do današnjeg dana, zbog globalne situacije sa pandemijom korona virusa, mnoge aviokompanije su privremeno odgodile početak prometovanja prema hrvatskim zračnim lukama. Među njima se od samog početka pandemije ističu dvije koje redovno povezuju Zagreb s dva europska čvorišta, Amsterdamom i Parizom.

Podsjetimo, prije izbijanja globalne pandemije Lufthansa grupa bila je dominantna u hrvatskim zračnim lukama. U ožujku 2020. obustavila je promet prema zagrebačkoj zračnoj luci te je u ljetnom redu letenja prometovala reducirano prema zračnim lukama na obali. Za usporedbu KLM i Air France prometovali su prema Zagrebu i u ljeto prošle godine, kao i prema Splitu i Dubrovniku, dok Lufthanse u Zagrebu nema već gotovo godinu dana. Umjesto nje liniju prema Frankfurtu preuzela je Croatia airlines, koja je još u studenome suspendirala liniju prema Munchenu.

Lufthansa je najavila kako će s krajem ožujka ponovno obnoviti promet prema Zagrebu iz Munchena i Frankfurta, no nekoliko dana kasnije ponovno je otkazala sve letove na liniji prema Munchenu do početka svibnja! A što će biti sa linijom Frankfurt – Zagreb tek ćemo vidjeti.


Zato priliku nije propustila grupacija KLM – Air France. Još krajem 2020. KLM je objavio kako u veljači uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb, što se s obzirom na cijelu situaciju nije raliziralo ali su letovi sada dostupni od početka ožujka, odnosno od 02.03. Do 09.03. let će biti 4 puta tjedno a od 09.03. svakodnevno. Kompanija planira dva leta tjedno prema Zagrebu sve do kraja listopada.


Air France također planira ponuditi dva dnevna leta između Pariza i Zagreba ovog ljeta, no tek od sredine svibnja. KLM će također prometovati prema Splitu gotovo dva puta dnevno, a Air France i prema Splitu i Dubrovniku.

Evidentno je kako je KLM – Air France grupacija u ovoj krizi značajno povećala svoju prisutnost u hrvatskim zračnim lukama, što joj je Lufthansa grupacija na neki način i omogućila, gotovo potpunim povlačenjem s našeg tržišta. Naime, postojale su tek dvije linije Eurowingsa prema Zagrebu te jedna prema Splitu (koja nije prometovala cijele zime), dok je KLM u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana nakratko uveo i liniju Amsterdam – Split.


Za putnike je ovo svakako dobro jer u trenutku kada obje grupacije pokrenu veći broj operacija prema hrvatskim zračnim lukama kompanije će morati povoljnim cijenama privlačiti putnike na svoje linije i čvorišta, tko će u tome biti uspješniji te hoćemo li prema krajnjim odredištima u Europi i svijetu putovati preko Amsterdama i Pariza ili pak Frankfurta, Munchena, Brusselsa ili Beča?
Izvor: Croatian Aviation
Važne informacije za putovanja preko Amsterdama:

- BRZO TESTIRANJE NA ZRAČNOJ LUCI ZAGREB – novo radno vrijeme od 02.03.2021. Sukladno novom KLM letu, mijenja se i radno vrijeme laboratorija koji radi testiranje na zagrebačkom aerodromu. Radno vrijeme je 3 sata prije prvog leta pa sve do zatvaranja zadnjeg leta za Amsterdam: Međunarodna zračna luka Zagreb - Franjo Tuđman - Informacije za putnike za Nizozemsku (Amsterdam) (zagreb-   airport.hr) 

- BRZO TESTIRANJE NA OSTALIM ZRAČNIM LUKAMA Informacije o brzom testiranju potražite na KLM web stranicama https://www.klm.com/travel/hr_en/prepare_for_travel/up_to_date/flight_update/index.htm ili na stranicama nizozemske vlade https://www.netherlandsworldwide.nl/documents/frequently-asked-questions/where-can-i-get-a-pcr-or-rapid-test-outside-the-netherland

- TRANZIT PREKO AMSTERDAMA: KADA NE TREBA BRZO TESTIRANJE? Brzi test ne treba kada putnici tranzitiraju Amsterdam iz tzv. SAFE COUNTRIES, popis zemalja provjerite na: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/eu-list-of-safe-countriesPutnici s polascima iz Nizozemske također ne trebaju brze testove (npr. AMS ZAG) pod uvjetom da zemlja u koju se putuje ne traži brzo testiranje.


Objavljeno 03.03.2021.

 


Najnoviji postovi

VAŽNO Zagrebačka ZL omogućila brzo testiranje putnicima za Amsterdam
COVID-19 Korisni linkovi sa aktualnim informacijama i pravilima ulaska u pojedine zemlje
AMERICAN AIRLINES otkazao direktnu liniju iz Philadelphie za Dubrovnik
KORISNE INFORMACIJE O PROMJENAMA U ZRAČNOM PROMETU

Galerija

Najnovija putovanja

Najljepši dvorci Hrvatskog Zagorja s Kumrovcem

Najljepši dvorci Hrvatskog Zagorja s Kumrovcem

Hrvatska

Dubrovnik i južna Dalmacija

Dubrovnik i južna Dalmacija

Hrvatska

Gorski kotar: Lukovdol, Fužine i Kamačnik

Gorski kotar: Lukovdol, Fužine i Kamačnik

Hrvatska

Tragom zagorske povijesti, Hotel Kaj 4*, Marija Bistrica

Tragom zagorske povijesti, Hotel Kaj 4*, Marija Bistrica

Hrvatska