NAJNOVIJE VIJESTI AVIOKOMPANIJA

Kako ovog ljeta bezbrižnije putovati preko EU zračnih luka?

S obzirom na to da u velikim europskim zračnim lukama odnosno čvorištima vlada popriličan kaos te dolazi do višesatnih čekanja, kašnjenja zrakoplova te otkazivanja letova, donosimo nekoliko savjeta kako putovanje zračnim putem u sljedećim tjednima učiniti što bezbolnijim.

Kaos u velikim europskim čvorištima o kojem smo pisali prije nekoliko tjedana nije nestao, dapače, u sljedećim će se tjednima, kako avioprijevoznici budu povećali broj operacija, još i produbiti. Kako bi ostvarili putovanje na što bezbolniji način, donosimo nekoliko savjeta.

  • Putujte samo s ručnom prtljagom: ako je moguće, pakirajte se za putovanje tako da imate samo ručnu prtljagu. U velikim je zračnim lukama primjetan nedostatak osoblja koje obavlja utovar i istovar prtljage. Velike su šanse da vaša prtljaga neće stići na odredište istim letom kojim putujete, a na ovaj način rasteretit će se i veliki pritisak na sortirnice u samim zračnim lukama,

  • Ako možete, putujte s putovnicom: hrvatskim državljanima omogućeno je korištenje automatskih uređaja za provjeru putnih dokumenata na kojima se taj pregled uglavnom odvija brže od onog standardnog, gdje na šalteru sjedi policijski djelatnik. Ako imate putovnicu, imate i opciju korištenja automatskog uređaja, dok to s osobnom iskaznicom nije moguće. Redovi na granicama su dugački, ovako ćete barem imati izbor.

  • Pripremite se za sigurnosni pregled: velik broj putnika još uvijek u ručnoj prtljazi nosi tekućine u spremnicima većim od 100 ml, iako je pravilo o zabrani tekućina iznad navedene količine na snazi već godinama. Budite spremni, prije samog pregleda skinite sa sebe sve što neće moći proći kroz rendgen, kao npr. remen!

  • U zračnu luku dođite ranije nego inače: ovo osobito vrijedi za putovanja započeta u čvorištima poput Londona, Amsterdama, Frankfurta, Pariza i drugih. Dođite u zračnu luku 4 a ne 2 sata ranije prije leta. Ako nema gužve, brojni sadržaji u zračnoj luci skratit će vam vrijeme čekanja,

  • Ako putujete s presjedanjem, pripazite na vrijeme između dva leta: ako imate vezane letove preko neke od navedenih zračnih luka, kupujte karte u kojem će vam vrijeme za transfer biti barem 2 sata. Jasno nam je da su konekcije od sat ili čak manje vremena bolje za putnike jer ćete na vaše odredište stići ranije, no s tako kratkim konekcijama, u trenutnoj situaciji, na odredište vrlo vjerojatno nećete doći kako je planirano. Kraj je lipnja, kašnjenja su velika, slotovi su već sada problem, a zasigurno će biti i u srpnju i u kolovozu.

  • Koliko god bilo teško - imajte razumijevanja: na neke stvari kao putnik ne možete utjecati, no budite ljubazni, djelatnici aviokompanija i zračnih luka rade pod velikim pritiskom i u svakakvim uvjetima. Ne zaboravite da vašu prtljagu netko mora ručno ukrcati i iskrcati iz zrakoplova na stajanci u zračnoj luci u kojoj temperature na suncu prelaze 40 stupnjeva. Ne samo vašu, nego i prtljagu ostalih 180 putnika. Ne samo vaš zrakoplov, nego njih još puno više u jednoj smjeni!

  • Obratite pažnju na vrijeme ukrcaja na let: jasno nam je da većina putnika krati vrijeme do ukrcaja u zrakoplov u komercijalnim sadržajima zračnih luka, no obratite pažnju na vrijeme koje je navedeno na boarding passu vezano za ukrcaj u vaš zrakoplov. Ako kasnite, gotovo je sigurno da vas zbog slota prijevoznik neće čekati, što je isključivo krivnja putnika,

  • Koristite online opcije: kako više nema pandemijskih ograničenja u putovanju, na let se možete prijaviti online a ne u zračnoj luci, a mnogi veliki prijevoznici nude i druge opcije. Za primjer, ako vaša prtljaga nije stigla na odredište, na web stranici prijevoznika sami možete kreirati obrazac o izgubljenoj prtljazi, ne morate stajati u redu Lost and Found ureda koji su uvijek potkapacitirani, gdje djelatnik kreira upravo takav obrazac za vas. Učinite to sami i pričekajte kontakt od strane prijevoznika ili lokalnog Lost and Found ureda. U Splitu i Dubrovniku dostupni su i drop-off šalteri za predanu prtljagu.


Izvor: Croatian Aviation

Objavljeno 24.06.2022.

Najnoviji postovi

Korisni linkovi sa aktualnim informacijama i pravilima ulaska u pojedine zemlje
Putovanja na letovima unutar EU bez maske
Povratak linije Toronto - Zagreb kompanije Air Transat
United Airlines se vraća u Hrvatsku linijom New York - Dubrovnik

Galerija

Najnovija putovanja