NAJNOVIJE VIJESTI AVIOKOMPANIJA

Zračne luke u pripremama za ulazak u Schengen


Vijeće EU-a u srijedu je predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine u zračnim lukama. Hrvatska bi tako s početkom nove godine trebala postati članica Schengenski prostora što će pojednostaviti i putovanja iz odnosno prema hrvatskim zračnim lukama.

Ako sve prođe bez poteškoća, granične kontrole ukinut će se s prvim siječnja u pomorskim lukama te na cestovnim graničnim prijelazima, dok bi isto trebalo stupiti na snagu 26. ožujka u svim hrvatskim zračnim lukama.

Naime, s navedenim datumom stupa na snagu ljetni red letenja, pa je promjenu logistički jednostavnije napraviti upravo tada, a ujedno se zračnim lukama daje dovoljno vremena za pripremu.

U hrvatskim je zračnim lukama potrebno izmijeniti postojeće tokove putnika s obzirom na to da trenutno u zračnim lukama postoji manji broj izlaza za letove unutar Republike Hrvatske, dok će sada letovi prema i iz svih država članica Schengenskog prostora biti tretirani kao "domaći".

To znači da će putnici koji iz Hrvatske putuju na direktnim letovima prema odredištima u zemljama članicama ovog prostora (radi se o 26 europskih zemalja), nakon prijave na let i sigurnosne kontrole, otići na izlaz za svoj let bez prolaska granice odnosno policijske kontrole.

Sve hrvatske zračne luke moraju imati infrastrukturalnu mogućnost razdvajanja putnika koji dolaze ili odlaze prema odredištima u Schengenskom prostoru, kao i prema destinacijama izvan njega.

To znači da će se, za primjer, kada putujete iz Zagreba za Split, Osijek, Beč, Amsterdam, Frankfurt ili bilo koje drugo odredište koje se nalazi u zemlji članici Schengenskog prostora, na izlaz prema zrakoplovu otići bez provjere osobnog dokumenta, no granična će kontrola i dalje postojati prilikom putovanja prema Istanbulu, Londonu, Dohi, Dubaiju, Sarajevu, Beogradu ili drugim odredištima van Schengena. Isto naravno vrijedi za sve ostale hrvatske zračne luke.

Hrvatske zračne luke imaju dovoljno vremena za pripremu i promjenu tokova putnika do proljeća 2023. godine, kada ćemo napokon osjetiti još jednu prednost članstva u Europskoj uniji, na pripremama se radi već mjesecima.


Izvor: Croatian aviation

Objavljeno 01.07.2022.

Najnoviji postovi

Korisni linkovi sa aktualnim informacijama i pravilima ulaska u pojedine zemlje
Putovanja na letovima unutar EU bez maske
Povratak linije Toronto - Zagreb kompanije Air Transat
United Airlines se vraća u Hrvatsku linijom New York - Dubrovnik

Galerija

Najnovija putovanja